PULUT PANGGANG UDANG SPECIAL
=============================================
Bahan A- Untuk Doh :
++ 500 gm beras pulut - direndam selama 2 jam
++ 25O ml santan pekat
++ 200 ml air
++1 sudu teh garam
Bahan B-Inti :
++ 90 gm cili kering
++ 9 ulas bawang merah - dihiris
++ 6 ulas bawang putih - dihiris
++ 70 gm udang kering
++ 2 batang serai- dihiris
++ 2 sm halia- dihiris
++ 1 sm lengkuas- dihiris
++ 100 gm gula kastor
++ 1 sudu teh garam
++ 1 kg kelapa parut putih
++ 1 cawan minyak masak
Bahan Bungkus:
++ Daun Pisang
Cara menyediakan Pulut Udang Panggang Special:
1... Untuk membuat doh, larutkan santan pekat bersama air dan garam...
2... Ambil beras pulut yang direndam selama 2 jam dan ditos airnya...
3... Kemudian gaul bersama santan dan kacau sebati... Kukus pulut selama 30 minit dan biarkan sejuk...
4... Untuk membuat inti pula, kisar cili kering, bawang merah, bawang putih, udang kering, serai, halia dan lengkuas hingga halus...
5... Panaskan minyak dan tumis sehingga wangi... Masukkan pula bahan-bahan lain... Kacau sebati dan biarkan sejuk...
6... Kemudian, ambil pulut yang dikukus tadi dan letakkan intinya dan bungkus kemas... Bakar hingga masak...
Selamat mencuba !
Hangat Dari Internet Raya:
PULUT PANGGANG UDANG SPECIAL
4/
5
Oleh
Unknown
Apa komen anda?